Masti

Koje masti su dobre?

MASTI možemo da podelimo na zasićene (nezdrave) i nezasićene (zdrave).

Zdrave masti bi trebalo da čine veći deo unetih masti u toku dana.

 

O zasićenim mastima i o njihovim lošim karakteristikama je dosta pisano, pa tako ove masti treba da čine od 10 do maksimum 20 % od ukupno unetih masti tokom dana.

Sa druge strane, umerena količina nezasićenih masti povoljno utiče na kardiovaskularni, imuni, endokrini, digestivni i reproduktivni sistem.

 

Idealna količina unetih masti u toku dana je od 0.5 do 1 g po kilogramu telesne težine. Iako su zdrave masti veoma bitne za funkcionisanje organizma deponovanje liposulbilnih vitamina, ne treba se bojati nedovoljnog unosa jer su masti “skrivene” u većini namirnica (npr. 100 grama kikirikija ima čak 47 grama masti)

Koje namirnice sadrže dobre a koje loše masti?

Namirnice bogate zasićenim mastima (koje treba izbegavati): sladoled, čokolada, sirevi, hamburger, čips, pavlaka, majonez, punomasno mleko, šlag na kafi, kolače, torte, masna mesa, puter,svinjska mast, punomasni sirevi, paštete...

 

Namirnice bogate nezasićenim mastima: bademi, lešnici, kikiriki, suncokret, orasi – unos svesti na 50g-70g dnevno (odprilike jedna šaka), laneno, riblje, sojino, kukuruzno i maslinovo ceđeno ulje, koje treba koristiti samo kao salatno ulje ili kao dodatak gotovim jelima a nikako kao ulje za prženje.

 

Ribe su izuzetno bogate nezasićenim mastima, od kojih bi prednost trebalo dati osliću, tunjevini, pastrmki i skuši.